štvrtok 4. februára 2010

Naša zimná záhradka

Možno to bude baviť aj vaše deti - urobili sme si na kuchynskom okne malú záhradku. Klíčime si rôzne semienka. Nielen pozorujeme, ako rastu, ale máme denne prísun čerstvých vitamínov.


Do prázdnych kelímkov od zmrzliny sme spoločnými silami navŕtali dierky. Ich počet sme overili skusmo - proste sme do nadoby naliali vodu a keď sa zdalo, že odteká pomaly, tak sme ešte nejakú pridali. Ak sa pýtate, prečo treba v miske otvory, tak klíčiace semienka treba pravidelne premývať vodou, aby boli neustále vlhké, ale zároveň treba zabezpečiť, aby vlhkosť v nádobe neostávala, aby sa zamedzilo vzniku nežiadúcich plesní. Je vhodné, ak k miske máme aj vrchnák - poslúži rovnako, ako miska pod kvetináčom - zadrží prebytočnú vodu.

A teraz postup klíčenia:
Najskôr namočíme semienka na cca 24 hodin do vody. Ak sa podarí, je dobre vodu na semienkach vymeniť.
Semienka vlejeme aj s vodou do klíčiacej nádobky - pozor, je vhodné to robiť nad dresom, umývadlom. Prebytočnú vodu necháme odtiecť, misku postavíme na vrchnák - aby zvyšky vody mali kam odtekať.
Aspoň 3 krát denne sa snažíme semená preliať v miske vodou. Semená by mali ostať vlhké, ale ak by sa voda nemenila, tak je riziko rozvoja plesní.
Prvé klíčky sa v závislosti na druhu semena objavia už za 48 hodín a môžeme začať pozorovať prebúdzajúci sa život.
Klíčky môžeme konzumovať už na tretí deň. Kvôli pravidelnému prísunu máme klíčiace nádoby dve a na okne sú postavené na sebe.

A čo klíčiť? Najlepšie nám chutí šošovica -taká obyčajná, z obchodu, na varenie. Dobrý je aj hrach. Skúšali sme aj fazuľku mungo a sóju, ale tie nám zatiaľ moc nechutili.
Na klíčenie žeruchy sme ale nepoužili tieto nádoby - semienka sú veľmi malé a prepadli by otvormi. Tie nakličujeme iba na mokrej papierovej utierke.





4 komentáre:

  1. Poradíte mi?

    1. keď nakličujete napr. fazuľu mungo tak sa z vody dajú zliať aj šupky - jete ich alebo vyhadzujete?

    2. ktoré klíčky sú (takmer) bez chuti a teda ich môžem pridať do jedla bez toho aby to zmenilo jeho chuť?

    Ďakujem

    Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Poradíte mi?

    1. keď nakličujete napr. fazuľu mungo tak sa z vody dajú zliať aj šupky - jete ich alebo vyhadzujete?

    2. ktoré klíčky sú (takmer) bez chuti a teda ich môžem pridať do jedla bez toho aby to zmenilo jeho chuť?

    Ďakujem

    Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekné, na tu zeruchu mozte pouzit tiez tie nadoby, al dajte do nich na spodok tu papier. utierku, alebo nico podobne, kusok textilu, plienku.....

    OdpovedaťOdstrániť