
A teraz postup klíčenia:
Najskôr namočíme semienka na cca 24 hodin do vody. Ak sa podarí, je dobre vodu na semienkach vymeniť.

Semienka vlejeme aj s vodou do klíčiacej nádobky - pozor, je vhodné to robiť nad dresom, umývadlom. Prebytočnú vodu necháme odtiecť, misku postavíme na vrchnák - aby zvyšky vody mali kam odtekať.
Aspoň 3 krát denne sa snažíme semená preliať v miske vodou. Semená by mali ostať vlhké, ale ak by sa voda nemenila, tak je riziko rozvoja plesní.
Prvé klíčky sa v závislosti na druhu semena objavia už za 48 hodín a môžeme začať pozorovať prebúdzajúci sa život.
Klíčky môžeme konzumovať už na tretí deň. Kvôli pravidelnému prísunu máme klíčiace nádoby dve a na okne sú postavené na sebe.
A čo klíčiť? Najlepšie nám chutí šošovica -taká obyčajná, z obchodu, na varenie. Dobrý je aj hrach. Skúšali sme aj fazuľku mungo a sóju, ale tie nám zatiaľ moc nechutili.
Na klíčenie žeruchy sme ale nepoužili tieto nádoby - semienka sú veľmi malé a prepadli by otvormi. Tie nakličujeme iba na mokrej papierovej utierke.

super!
OdpovedaťOdstrániťPoradíte mi?
OdpovedaťOdstrániť1. keď nakličujete napr. fazuľu mungo tak sa z vody dajú zliať aj šupky - jete ich alebo vyhadzujete?
2. ktoré klíčky sú (takmer) bez chuti a teda ich môžem pridať do jedla bez toho aby to zmenilo jeho chuť?
Ďakujem
Lenka
Poradíte mi?
OdpovedaťOdstrániť1. keď nakličujete napr. fazuľu mungo tak sa z vody dajú zliať aj šupky - jete ich alebo vyhadzujete?
2. ktoré klíčky sú (takmer) bez chuti a teda ich môžem pridať do jedla bez toho aby to zmenilo jeho chuť?
Ďakujem
Lenka
pekné, na tu zeruchu mozte pouzit tiez tie nadoby, al dajte do nich na spodok tu papier. utierku, alebo nico podobne, kusok textilu, plienku.....
OdpovedaťOdstrániť